Βιογραφικό του Γιώργου Βαρβαγιάννη
-
Ο Γιώργος Βαρβαγιάννης είναι Μηχανολόγος μηχανικός και ζει στην Γλυφάδα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 1986, αφότου ξεκίνησε μία συνεργασία με την εταιρεία
ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ. Από το 1992 είναι μέλος της
ASHRAE
(αμερικάνικου οργανισμού που σκοπό έχει την προώθηση και την έρευνα των συστημάτων θέρμανσης, κλιματισμού).
-
Από φοιτητής ακόμη, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στους κλάδους εκείνους της μηχανολογίας οι οποίοι έχριζαν μαθηματικής ανάλυσης. Πίστευε (και πιστεύει ακόμα) ότι τα μαθηματικά είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο της ανθρώπινης διανόησης, το οποίο δεν «σηκώνει» παρερμηνείες και δεν υποχωρεί εμπρός στους ανθρώπινους υποκειμενικούς παράγοντες. Δύο από τους μεγάλους κλάδους της μηχανολογίας, η Θερμοδυναμική και η Ρευστομηχανική που προσφέρονται για μαθηματικές αναλύσεις (και έχουν ακόμη πολλά ανεξερεύνητα πεδία για τις επόμενες γενιές) τον έθελξαν και από τότε ασχολείται όσον αφορά την «θεωρητική του φύση» με αυτές και ειδικά με την Ρευστομηχανική. Έχει αναπτύξει όσον αφορά τα υδραυλικά δίκτυα σωληνώσεων δικές του μεθόδους ανάλυσης, τις οποίες εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιεί στις δουλειές του. Η «μαθηματική ακρίβεια» τον έχει βοηθήσει να φθάσει σε σημείο σημαντικής μείωσης των συνήθων διαστάσεων όλων αυτών των στοιχείων που συνθέτουν ένα υδραυλικό δίκτυο. Παραδείγματος χάριν, διάμετροι σωληνώσεων, αντλίες, διακόπτες, κρουνοί, και λοιπά εξαρτήματα.
-
1979-1982. Εργάζεται στην γνωστή πρώην εταιρεία ειδών Θέρμανσης «Θερμίς ΑΒΕ». Νοιώθει να τελματώνεται μέσα στην (ήδη γερασμένη και καταπονημένη) Θερμίδα. Προτιμά την μη εργασία από αυτό που ήδη έκανε και αποφασίζει (παρά τον φοβερό πόλεμο των δικών του) να φύγει και να ασχοληθεί με την θεωρητική μελέτη των συστημάτων εκείνων που εκείνα τα χρόνια έκαναν παταγωδώς την εμφάνισή τους στην Ελλάδα και κατέλαβαν εξ' απήνης όλους τους επαγγελματίες της εποχής. Τα συστήματα αυτά έγιναν ευρέως γνωστά ως «μονοσωλήνιο σύστημα θέρμανσης κατοικιών» καθώς και «ανεξαρτησία, αυτονομία, υδραυλική εξισορρόπηση δικτύων».
-
1982-1984. Παρ' όλες τις αντιδράσεις των οικείων του και συναδέλφων του εκείνος προχωρεί σε εθελουσία έξοδο από την καθημερινή του εργασία και στρέφεται προς την θεωρητική μελέτη όλων αυτών που τον ενδιέφεραν. Το εγχείρημα δύσκολο διότι η σχετική βιβλιογραφία ήταν τον καιρό εκείνο ανύπαρκτη. Εξαναγκάζεται (του άρεσε κιόλας) για μία ακόμη φορά να ζητήσει την βοήθεια των μαθηματικών τα οποία καθ' όσο διάστημα εργαζόταν στην Θερμίδα, είχε βάλει σε δεύτερο πλάνο. Αυτά τον οδηγούν στην πηγή της γνώσης των συστημάτων αυτών, άρα και στην πλήρη αποκωδικοποίησή τους. Η αποκωδικοποίηση αυτή τον οδηγεί με την σειρά της σε καινούργιους δρόμους οι οποίοι είχαν «ένα τέρμα άφθαστο και αόρατο». Νοιώθει το βάθος της σοφής ρήσης: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Την εποχή αυτή της «ιδιόρρυθμης ανεργίας» του, την θεωρεί ο ίδιος σημαντικό κεφάλαιο στην ζωή του.
-
1984-1985. Ήλθε η ώρα να δοκιμάσει να σηκώσει από τα «άπειρα» χαρτιά του τις εξισώσεις του. Ο από τα γυμνασιακά χρόνια φίλος του και συνάδελφός του
Σανδαλίδης Χρήστος
, τον συστήνει στο γραφείο «Θύμιος Παπαγιάννης και συνεργάτες», όπου υπήρχε αρκετή δουλειά λόγω της μελέτης των μεγάλων Πανεπιστημιακών νοσοκομείων του Ηρακλείου της Κρήτης και των Ιωαννίνων. Μέσα στο έργο αυτό υπήρχε και μία Γερμανική εταιρεία. Αυτό που μόνο ίσως πρέπει να αναφερθεί εδώ είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά των δύο μεγάλων αυτών εταιρειών, υπολογίσθηκε όλο το δίκτυο του ατμού, με μαθηματικές εξισώσεις. Ήδη βρισκόμαστε στο τέλος του 1984 και ο γνωστός (και ιστορικός τώρα πια υπολογιστής) SPECTRUM ZX-81 έχει έλθει στην χώρα μας. Η ενσωματωμένη Basic αυτού λειτουργεί ως μία από τις ισχυρότερες σειρήνες για τον Γιώργο Βαρβαγιάννη. Δίχως την παραμικρή δόση υπερβολής, ο κώδικας για τον υπολογισμό των σωληνώσεων του ατμού, δομείται (και με ενθουσιασμό!) μέσα σε λίγες ημέρες! Ο πρώτος μηχανολογικός «computerized» υπολογισμός με Ελληνικό κώδικα είναι πλέον γεγονός.
-
1986-2012. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Η τελευταία 20ετία τον προκάλεσε με την έξαρση της τεχνολογίας τόσο στον κλάδο της μηχανολογίας όσον αφορά τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της κατοικίας, όσο και στον κλάδο της πληροφορικής όπου μέσα από εκεί πέρασαν όλες οι αναλύσεις του των προηγούμενων χρόνων και έγιναν εφαρμογές. Εφαρμόστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε πανάκριβες κατοικίες και έδωσαν με τη σειρά τους περισσότερες εμπειρίες. Εφαρμόστηκαν επίσης και σε επαγγελματικούς χώρους όπως για παράδειγμα στο καταπληκτικό ξενοδοχείο Γρανίτης, στον Γρανίτη Δράμας όπου εκεί θεσπίσθηκε για πρώτη φορά (τουλάχιστον στην Ελλάδα) αυτόνομη θέρμανση σε ξενοδοχείο με σώματα φυσικής κυκλοφορίας και δίχως θερμοστατικούς διακόπτες. Το εξειδικευμένο design σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο software έδωσε αυτή τη καταπληκτική και άκρως οικονομική σε δαπάνες λειτουργίας του ξενοδοχείου, σύνθεση.
-
2012 και έκτοτε. Είναι πλέον συνταξιούχος και δεν εξασκεί το επάγγελμα. Μάλιστα για ένα μεγάλο διάστημα κατέβασε και τις 70 περίπου σελίδες που είχε το site του. Στη συνέχεια όμως πήρε πολλά μηνύματα να ανεβάσει τις υπολογιστικές του σελίδες με τις οποίες αρκετοί νέοι επαγγελματίες υπολόγιζαν αποδόσεις θερμαντικών σωμάτων, δοχεία διαστολής και boilers ΖΝΧ, και όχι μόνον αυτές αλλά και κάποια άρθρα του που είχαν πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα με θέμα τα ενεργειακά συστήματα που κατά καιρούς αρθρογραφούσε. Αποφάσισε λοιπόν να ανεβάσει πάλι μόνο τις σελίδες του αυτές.